Kan krypto klassas som kultur?

Kryptovalutor är det nya svarta. Alla pratar om dom och ungdomar som börjat investera i Bitcoin följer dess kurva i sina smartphones där den går upp och ner likt en berg-och-dalbana.

I dagens inlägg ska vi prata lite grann om fenomenet kryptovalutor och diskutera om det är kultur eller inte. För att vara tydlig så pratar vi alltså om flera olika kryptovalutor, inte bara Bitcoin som är den största.

Kryptovalutor är ett slags digitalt betalningsmedel och att äga sådan valuta har blivit ett populärt sätt att investera sina pengar. Hugade spekulanter köper loss en slant av exempelvis Bitcoin eller Ethereum och väntar tills kursen har gått upp innan myntet säljs vidare till näste köpare.

Att köpa och sälja på det sättet i syfte att gå med vinst är den största anledningen till att många köper kryptovalutor. Det skulle vi här på bloggen inte klassa som kultur, utan snarare som klassisk börsspekulation vilket är en annan typ av fenomen.

Däremot har det uppstått flera sub-kulturer kring just kryptovalutor. Bland annat finns det grupperingar som agerar mer eller mindre som supportrar. Dessa ”hejar” fram olika kryptovalutor, hoppas att det ska gå bra och att kursen ska stiga.

Att heja på en valuta påminner lite om att heja på ett idrottslag, men det finns också stora skillnader.

Anledningen till att kryptovalutor fått egna supportrar är de har samma framtidsvision som kryptovalutornas skapare. Det vill säga att skaka om hela det finansiella systemet och skapa ett nytt sätt att genomföra transaktioner mellan människor.

Detta gör att kryptofantaster snarare utgör en slags revolutionär subkultur. Kommer de då att lyckas med denna världsomvälvande mission?

Det får vi allt se. Klart är i alla fall att vissa tjänar en hacka på kuppen. Så är kryptovalutor verkligen något att rekommendera?

Om du är intresserad av hur en helt ny typ av decentraliserad valuta skapas och sprider sig över världen så skulle vi nog säga att svaret är ja på den frågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *