En annorlunda typ av kultur

Hej på er alla där ute!

I dagens inlägg kommer något som har varit lite slumrande ett tag men som det nu är dags att ta tag i. Det handlar nämligen om kulturrecensioner. Den senaste tiden har vi lagt mest fokus på saker i butiken och renoveringar men nu är det dags att ge sig ut på fältet igen och ta del av ny, spännande kultur.

Jag begav mig nyligen till Gdansk i Polen för att se en konstinstallation som verkligen vågar ta itu med samtiden. Jag talar naturligtvis om Jakub Kaczynskis ”Den sovande människan” som rönt mycket uppmärksamhet ute i Europa. Här i Sverige har den gått många förbi och avhandlats i förbifarten på kultursidorna, vilket jag tycker är synd då de flesta av våra annars så flinka skribenter verkat ha missat Kaczynskis, eller ”JK” som han kallar sig, poäng.

”Den sovande människan” är en utställning där ”JK” ställt upp en glasbur med en ställbar säng i. Konstnären själv ligger i sängen och bakom sängen sitter en stor skärm där olika budskap visas. Budskapen i kombination med de aktiviteter som ”JK” gör kan tolkas både som satir samt som en träffsäker kritik mot samtiden, vilket gör utställningen så intressant.

Framför sängen hänger en skylt med initialerna ”JK” vilket även kan tolkas som engelskans ”just kidding”, alltså att det bara är på skoj.

Kaczynski gör olika aktiviteter i sängen som att titta på sin mobiltelefon, äta snacks och situps. På skylten bakom honom flashar ironiska slogans förbi.

”Just Don’t Do It”

”Testing beds is my dream job”

”Not without my WiFi”

Samt min personliga favorit…

”I can do whatever I set my mind to… tomorrow”.

Utställningen kan tolkas som en syrlig kritik mot samtiden där vi är ständigt uppkopplade. Men den mystiske ”JK” har vägrat att ge några intervjuer inför utställningen så vilket budskap han egentligen vill sända är upp till betraktaren att uttolka själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *