Bygglängtan i Västerås Utför Överlåtelsebesiktning

Här är Kulturbutiken och vi är mitt uppe i en spännande förändring. Efter många år i vår nuvarande lokal har vi beslutat oss för att byta till en ny plats som bättre passar våra behov. Men innan vi kan välkomna de nya ägarna, måste vi genomföra en överlåtelsebesiktning. Och vi är glada över att ha Bygglängtan i Västerås vid vår sida för att hjälpa oss med denna viktiga process.

För oss har Kulturbutiken alltid varit en plats för kreativitet och uttryck. Vårt nuvarande hem har varit en plats där konstnärer, författare och kulturälskare har mötts och delat sin passion. Men för att fortsätta växa och erbjuda en ännu bättre upplevelse för våra kunder, bestämde vi oss för att flytta till en större lokal.

Innan vi kunde slutföra affären och överlåta vår nuvarande lokal till de nya ägarna, var det nödvändigt att utföra en noggrann överlåtelsebesiktning västerås. Detta är en viktig process för att säkerställa att den nya ägaren inte står inför några oönskade överraskningar i form av dolda problem eller underhållsbehov.

Vi kontaktade Bygglängtan i Västerås, som är kända för sin professionalism och expertis när det gäller byggbesiktningar. Från första mötet imponerades vi av deras noggrannhet och engagemang för att säkerställa att allt skulle gå smidigt.

Under besiktningen gick teamet från Bygglängtan noggrant igenom varje aspekt av vår lokal. De letade efter eventuella brister eller problem som behövde åtgärdas innan överlåtelsen kunde genomföras. Dessutom gav de oss värdefulla råd om hur vi kunde upprätthålla vår nya lokal för att undvika framtida problem.

Det var verkligen en befriande känsla att ha Bygglängtan i Västerås vid vår sida under denna process. De gav oss förtroendet att gå framåt med vår flytt och överlåtelse med fullständig trygghet.

Nu när vi är på väg att välkomna de nya ägarna till vår gamla lokal, känner vi oss tacksamma för att ha haft Bygglängtan som våra pålitliga partners i denna spännande resa. Vi ser fram emot att fortsätta sprida kultur och skapa minnen i vår nya hemvist, och vi är redo att möta framtiden med entusiasm och kreativitet. Känns bra.

Dags att röra på sig

Kulturbutiken, belägen i hjärtat av Västerås, har varit en viktig knutpunkt för lokalbefolkningen i många år. Butiken har varit en plats där människor har kunnat upptäcka och utforska olika aspekter av kultur, från böcker och musik till konst och handgjorda produkter. Tyvärr har butiken nu tvingats att flytta till en ny plats på grund av en omstruktureringsplan i området. För att göra flytten smidigare och mer effektiv, har ägarna beslutat att anlita Västerås Flyttstädning.

För kulturbutiken är det viktigt att de bevarar sin identitet och atmosfär under flytten. Personalen har ägnat mycket tid och ansträngning åt att skapa en välkomnande och kreativ miljö för sina kunder. Att överföra den samma atmosfären till den nya platsen är en avgörande del av deras framgång.

Därför är det viktigt att de anlitar en pålitlig flyttstädningsfirma som förstår deras behov. De vill att företaget inte bara tar hand om själva städningen, utan också respekterar de unika kulturartefakterna och dekorationerna som finns i butiken. Varje bok, varje målning och varje liten detalj har en historia och betydelse för kulturbutiken och dess kunder.

Det finns flera professionella flyttstädfirmor i Västerås som har gott rykte och erfarenhet av att hantera kulturella och kreativa miljöer. Ägarna av kulturbutiken har genomfört noggrann forskning och efterfrågat rekommendationer från andra företagare i området för att hitta det bästa alternativet.

Efter att ha valt den mest lämpade flyttstädfirman möts ägarna av kulturbutiken med deras representant för att diskutera deras specifika behov och förväntningar. Det är viktigt att allt dokumenteras noggrant för att säkerställa att ingenting glöms bort eller skadas under flytten.

På själva flyttdagen är flyttstädfirman där i tid och utför sitt arbete effektivt och noggrant. De hanterar varje kulturartefakt och dekoration med stor omsorg och ser till att allt är ordentligt förpackat och skyddat för transporten till den nya platsen.

När kulturbutiken anländer till sin nya plats, är allt redan städat och klart för att inredningen och kulturen kan återupplivas. Flytten har gått smidigt och personalen är tacksam för flyttstädfirmans professionella och omsorgsfulla arbete.

Nu kan kulturbutiken fortsätta att vara en viktig del av Västerås kulturscen och erbjuda en inspirerande plats för människor att utforska och uppskatta olika kulturella uttryck.

Kulturevent i Kulturbutiken

Igår hade vi ett litet kulturevent i butiken och det kom många fler än vi hade räknat med. Maten tog slut, drycken tog slut och det blev riktigt stökigt. Många av de som var här blev också alldeles för förfriskade och började skrika och gapa om att kulturen är på dekis. Vadå kulturen är på dekis? Jag menar, vi har väl hur mycket fin kultur som helst runtomkring oss. Varför skrika och gapa om att kulturen är på dekis. Nej, han får aldrig komma på besök igen. Honom kan vi vara utan. Det är snarare han som är på dekis – och inte kulturen!

Förutom den skrikande mannen, blev det en ganska fin tillställning med glada miner och många skratt. Kulturen lever och de firade vi igår och vi måste snart gör om det igen. För vem gillar inte fest och glada människor. Kanske vi inte ska servera sprit på nästa event, det kan lätt bli för mycket för en del. det räcker förmodligen med vin och öl. Själv dricker jag aldrig sprit, så för mig spelar det ingen roll.

Kom precis tillbaka från butiken och trots att det var väldigt stökigt igår när alla gick hem, är det kliniskt rent nu. Vi beställde nämligen hemstädning Köping och jag kan väl säga att jag är 100% nöjd. Det blev så bra. Det är till och med mycket finare än vad det var innan och det är ju inte alltid det blir efter att en städfirma städar efter en fest. Jag kan varmt rekommendera dessa hjältar. Och trevliga i telefon var de också. Glada och pigga och taggade på att göra fint. Det känns skönt och veta att man har en fantastisk städfirma i ryggen inför nästa event. Då slipper man ha ångest över städningen och det är värt varenda krona. jag betalar gärna för rent och fint. Verkligen!

 

Så bygger du en egen teaterkuliss

Något som vi gärna hjälper till med här på Kulturbutik är att bygga teaterkulisser. Vi har såväl rekvisita som utrustning och även kunnande gällande hur en byggnation av en kuliss går till.

Här bjuder vi på en snabb guide till att bygga en teaterkuliss.

Börja med att sätta upp en plan för vad kulissen ska innehålla och hur den ska se ut. Ta hänsyn till handlingen i pjäsen och vilka scener som kräver olika kulisser. Rita upp en grundplan och en ritning på hur kulissen ska se ut.

Bestäm materialet som ska användas. Trä är vanligt för att bygga ramar och strukturer, medan spånskivor eller plywood kan användas för att skapa fasader och andra ytor. Använd gärna lättviktsmaterial så att kulissen inte blir för tung att flytta runt.

Bygg ramen för kulissen. Börja med att mäta och skära ut trästolpar och -lister som kommer att fungera som ramen för kulissen. Sätt ihop dem med skruvar och lim så att de håller ordentligt.

Montera in fasaderna. Mät upp och skär ut spånskivor eller plywood i lämplig storlek och form för att skapa fasaderna. Använd lim och skruvar för att fästa dem på ramen.

Måla kulissen. Använd färg eller målarfärg för att ge kulissen den önskade utseendet. Måla alla ytor, inklusive fasaderna, fönstren och dörrarna. Låt färgen torka ordentligt innan du fortsätter.

Lägg till detaljer. Lägg till detaljer som dörrhandtag, fönsterfoder och andra dekorationer för att ge kulissen mer liv och realism.

Montera upp kulissen på scenen. Använd hjul eller andra mekanismer för att flytta kulissen på och av scenen, och använd fästen och spännband för att säkra den på plats under föreställningen.

Det här är en grundläggande guide för att bygga en kuliss till en teater, men det finns många olika sätt att göra det på. Det viktigaste är att du har en plan och att du använder lämpliga material och tekniker för att bygga en säker och hållbar kuliss.

Julen står för dörren

Julen står verkligen för dörren och bättre sent än aldrig, nu har vi hyrt en pacmobil så att det blir enklare för alla våra kära kunder att slå in era klappar.

För er som inte har koll på det så är en pacmobil en typ av inslagningsdisk.

För att slå in ett paket på en inslagningsdisk behöver du först hitta en plats på disken där det finns tillräckligt med yta för paketet. Placera paketet på platsen och säkerställ att det är stabilt och inte skakar runt för mycket. Använd sedan tejpen och tejprullen som finns på disken för att fästa tejpen runt paketet och försegla det. Försök att använda så lite tejp som möjligt och försök att få en så fin försegling som möjligt. När du är klar kan du lägga paketet i en kartong eller låda för att skydda det under transporten.

Vi har många klappar kvar i butiken som ni hinner komma in och köpa, framförallt massor av härliga julklappar till barn. Här är några bra tips på julklappar till just barn:

Leksaker: Barn älskar leksaker och det finns en mängd olika alternativ att välja mellan. Välj något som passar barnets intressen och ålder, så som dockor, bilar, pussel, lego, klossar eller actionfigurer.

Bok: En bra bok kan vara en utmärkt julklapp till barn. Välj en bok som passar barnets ålder och intressen. Det finns många bra barnböcker att välja mellan, så som sagor, äventyrsböcker, faktaböcker eller barnversioner av klassiska verk.

Studsmatta: Barn älskar verkligen att hoppa studsmatta och även om vi inte har några sådana i just vår butik så vill vi passa på att komplettera listan med just studsmattor eftersom det verkligen är en present som kan glädja många barn och som bidrar till fysisk aktivitet. Det är ju något vi verkligen bör stimulera i dagens samhälle där många barn sitter stilla alldeles för mycket.

 

Äntligen fint i vår trädgård

Som ni alla känner till så är syftet med vår kära Kulturbutik inte bara att bedriva en butik utan att även ordna så att det blir en samlingsplats för alla kulturälskare i vår närhet. Vi vill erbjuda trevliga ytor för aktiviteter och konstnärliga uttryck i grupp och detta har vi lyckats bra med inomhus, om vi får säga det själva.

Otaliga kvällar då vi tillsammans har målat akvareller, skrivit och läst poesi, repat och spelat in låtar samt spelat improviserad teater kommer snabbt till minnes.

Till butiken här också en grönyta där vi länge har tänkt att vi skulle kunna anordna aktiviteter utomhus under de varmare årstiderna men det har än så länge inte blivit av.

Men nu bestämde vi oss äntligen för att ordna upp det. Det första steget för oss var att hitta trädgårdsservice till en rimlig peng. Vi var också noga med att läsa recensioner på nätet för att hitta ett företag med ett bra rykte.

Med facit i hand är vi väldigt glada över att vi inte skyndade genom processen utan verkligen tog oss tid för att hitta ett företag som kan stå för ett bra arbete. Nu är vår trädgård i princip fixad och vi ser väldigt mycket fram emot att kunna sätta upp en scen utomhus för uppträdanden, teaterpjäser och liknande roliga saker som vi numera kan ägna oss åt utomhus under sommaren.

Alla aktiviteter utomhus gör vi givetvis tillsammans så om ni har något förslag på saker som vi kan göra utomhus så är det bara att höra av er! Vi vill gärna höra era förslag och nya idéer är som sagt alltid välkomna.

Slutligen vill vi också passa på att säga att vi kommer att ordna en komedikväll där vi ställer upp en scen och skapar vår egen stand up-club med ”open mic”. Så om någon vill anmäla sig och prova på stand up är det bara höra av sig till oss!

 

Ny utställning i butiken

Hej alla glada kunder och besökare!

Nu har vi något nytt att berätta för det är nämligen så att det är grejer på gång i kulturbutiken lagom till sommaren. Under hela sommaren kommer vi att ha en fotoutställning där vi ställer ut bland annat en fotograf Köping som tagit väldigt fina bilder på sin hemstad som vi ju alla känner till från filmen Tårtgeneralen samt den underbara serien I en annan del av Köping som går på tv, numera under namnet Välkommen till Köping, förvisso.

Vi kommer att ha vernissage nästa fredag då ni gärna får kika förbi. Vi bjuder också på snittar och alkoholfri cider till alla som kommer och besöker oss under utställningens första dag. Det är något vi ser väldigt mycket fram emot och vi hoppas att ni besökare är lika taggade som vi är!

Utställningen kommer att pågå hela sommaren fram till och med september och bilder och gäster kommer att rotera under hela tidsperioden, så den som besöker utställningen under den tidiga delen kommer att ha mycket nytt att upptäcka om man tittar förbi igen efter några veckor.

Något som ska bli väldigt spännande är att få se en stad som man sett på tv många gånger gestaltad ur ett fotografiskt perspektiv. Att fotografen själv är uppvuxen och bosatt där gör givetvis att förväntningarna blir extra höga eftersom det säkert kommer att dyka upp dolda pärlor och smultronställen som man annars inte har en aning om.

Något annat som är väldigt kul är att vi även kommer att ha en konstnär som ställer ut motiv från Köping. Denna kombination kommer att pågå under sommarens första del och sedan försvinner tavlorna i mitten av juni då de ska hängas ut i ett annat galleri under den senare delen av sommaren.

Vissa foton och tavlor kommer dessutom finnas till försäljning.

En annorlunda typ av kultur

Hej på er alla där ute!

I dagens inlägg kommer något som har varit lite slumrande ett tag men som det nu är dags att ta tag i. Det handlar nämligen om kulturrecensioner. Den senaste tiden har vi lagt mest fokus på saker i butiken och renoveringar men nu är det dags att ge sig ut på fältet igen och ta del av ny, spännande kultur.

Jag begav mig nyligen till Gdansk i Polen för att se en konstinstallation som verkligen vågar ta itu med samtiden. Jag talar naturligtvis om Jakub Kaczynskis ”Den sovande människan” som rönt mycket uppmärksamhet ute i Europa. Här i Sverige har den gått många förbi och avhandlats i förbifarten på kultursidorna, vilket jag tycker är synd då de flesta av våra annars så flinka skribenter verkat ha missat Kaczynskis, eller ”JK” som han kallar sig, poäng.

”Den sovande människan” är en utställning där ”JK” ställt upp en glasbur med en ställbar säng i. Konstnären själv ligger i sängen och bakom sängen sitter en stor skärm där olika budskap visas. Budskapen i kombination med de aktiviteter som ”JK” gör kan tolkas både som satir samt som en träffsäker kritik mot samtiden, vilket gör utställningen så intressant.

Framför sängen hänger en skylt med initialerna ”JK” vilket även kan tolkas som engelskans ”just kidding”, alltså att det bara är på skoj.

Kaczynski gör olika aktiviteter i sängen som att titta på sin mobiltelefon, äta snacks och situps. På skylten bakom honom flashar ironiska slogans förbi.

”Just Don’t Do It”

”Testing beds is my dream job”

”Not without my WiFi”

Samt min personliga favorit…

”I can do whatever I set my mind to… tomorrow”.

Utställningen kan tolkas som en syrlig kritik mot samtiden där vi är ständigt uppkopplade. Men den mystiske ”JK” har vägrat att ge några intervjuer inför utställningen så vilket budskap han egentligen vill sända är upp till betraktaren att uttolka själv.

Vi har renoverat i butiken

Hallå kära kunder!

Ni som inte varit inne hos oss på ett tag kommer nog märka att det blivit skillnad i kulturbutiken när ni kommer på besök nästa gång. Det är nämligen så att vi renoverat och gjort om lite grann, både invändigt och utvändigt.

När vi jobbade utomhus med järnräcken så kom vi på att vi kände för att göra helt nya på egen hand till rampen där rullstolar kan åka upp. Sagt och gjort, vi kontaktade vår kompis Tommy som är expert på att svetsa och smida och allt sånt. Men vi stötte på problem direkt.

Det visade sig att vi behövde svetsgas men som tur var så fick vi tag i en firma som kunde leverera svetsgas stockholm snabbt så att Tommy kunde sätta igång med arbetet.

Sedan flöt det på som en vårflod och Tommy kunde göra klart det utvändiga arbetet inom loppet av ett par dagar. På det nya räcket gjorde han en lite konstnärlig design med små piruetter och attiraljer vilket gör att den nya rampen och det nya räcket ser oerhört festligt ut.

Inne i butiken har vi gjort om en del. Interiören var gammal och sliten så nu har vi målat om alla väggar och även lagt nytt golv. Mer om det kanske vi kan berätta vid ett annat tillfälle.

Gällande möbler och inredning kände vi att vi ville behålla den gamla charmen som butiken ändå haft, så vi har målat väggarna i samma färger som de var tidigare och behållit våra gamla möbler. I stället för att köpa en massa sprillans nytt lämnade vi in de möbler som var för slitna eller skadade på restaurering så nu är de som nya, men ändå som gamla!

Det känns skönt att vi äntligen är klara och det blev riktigt lyckat om vi får säga det själva!

Kan krypto klassas som kultur?

Kryptovalutor är det nya svarta. Alla pratar om dom och ungdomar som börjat investera i Bitcoin följer dess kurva i sina smartphones där den går upp och ner likt en berg-och-dalbana.

I dagens inlägg ska vi prata lite grann om fenomenet kryptovalutor och diskutera om det är kultur eller inte. För att vara tydlig så pratar vi alltså om flera olika kryptovalutor, inte bara Bitcoin som är den största.

Kryptovalutor är ett slags digitalt betalningsmedel och att äga sådan valuta har blivit ett populärt sätt att investera sina pengar. Hugade spekulanter köper loss en slant av exempelvis Bitcoin eller Ethereum och väntar tills kursen har gått upp innan myntet säljs vidare till näste köpare.

Att köpa och sälja på det sättet i syfte att gå med vinst är den största anledningen till att många köper kryptovalutor. Det skulle vi här på bloggen inte klassa som kultur, utan snarare som klassisk börsspekulation vilket är en annan typ av fenomen.

Däremot har det uppstått flera sub-kulturer kring just kryptovalutor. Bland annat finns det grupperingar som agerar mer eller mindre som supportrar. Dessa ”hejar” fram olika kryptovalutor, hoppas att det ska gå bra och att kursen ska stiga.

Att heja på en valuta påminner lite om att heja på ett idrottslag, men det finns också stora skillnader.

Anledningen till att kryptovalutor fått egna supportrar är de har samma framtidsvision som kryptovalutornas skapare. Det vill säga att skaka om hela det finansiella systemet och skapa ett nytt sätt att genomföra transaktioner mellan människor.

Detta gör att kryptofantaster snarare utgör en slags revolutionär subkultur. Kommer de då att lyckas med denna världsomvälvande mission?

Det får vi allt se. Klart är i alla fall att vissa tjänar en hacka på kuppen. Så är kryptovalutor verkligen något att rekommendera?

Om du är intresserad av hur en helt ny typ av decentraliserad valuta skapas och sprider sig över världen så skulle vi nog säga att svaret är ja på den frågan.